BURDUR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

MEHMET TANIR: YÜZEY ARAŞTIRMALARI BAŞLADI

MEHMET TANIR: YÜZEY ARAŞTIRMALARI BAŞLADI

          İlimizde Neojen ve Pleistosen Dönem fosil lokalitelerinin tespiti ile Sagalassos çevresindeki  yapılacak olan yüzey araştırması izninin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelmesiyle birlikte araştırmaya başlandı.

           Fosil Lokalitelerinin Tespiti Yüzey Araştırması

           Mehmet  Akif  Ersoy Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Arzu DEMİREL başkanlığındaki 15 kişilik ekip tarafından, Burdur İli ve İlçelerinde Neojen ve Pleistosen dönem Lokalitelerinin tespiti konusunda 2014 yılında yapılmak istenen yüzey araştırması  Kültür ve Turizm Bakanlığımızca uygun görülmüş, Yüzey araştırmalarına Bakanlık temsilcisi olarak Eskişehir Müzesi Müdürlüğü uzmanı Gülsüm BAYKAL OKTA görevlendirilmiştir.

          2014 yılında Yüzey araştırmasının gerçekleştirilmesi planlanan bölge Burdur ili sınırları dahilinde mevcut omurgalı fosil yataklarının belirlenmesini amaçlayan “Burdur İli ve İlçeleri Neojen ve Pleistosen Dönem Fosil Lokalitelerinin Tespiti Yüzey Araştırması”nın Burdur İli Merkez İlçe, Kemer, Tefenni, Gölhisar, Yeşilova, Karamanlı ilçeleri dahilinde, 12.07.2014 – 26.07.2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.  

          Burdur yöresinde bilinen paleomemeli lokaliteleri, yüzey araştırmaları kapsamında bulunan Yassıgüme ve geçtiğimiz yıllarda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Burdur Müze Müdürlüğü denetiminde 2006 – 2009 yılları arasında kazıları yapılan Elmacık fosil lokaliteleri olduğu öğrenilmiştir. Tefenni ve Yeşilova arasındaki karayolu boyunca uzanan Burdur formasyonuna ait çökeller ve formasyonda önceden tespit edilmiş Elmacık ve Yassıgüme lokaliteleri göz önüne alındığında potansiyel açıdan fosil lokaliteleri içerebilecek sedimanter karakterleri taşıdığından akarsu ve gölsel tortuların yoğun olarak yayılım sunduğu Tefenni kuzeyi ile Yeşilova güneyinde yüzey araştırmasının yeni fosil yataklarının bulunmasına yardımcı olacağı öngörülmektedir.          

            Sagalassos Yüzey Araştırması

            Burdur İli, Merkez, Ağlasun ve Çeltikçi İlçelerinde Sagalassos Antik Kenti ve çevresinde Prof. Dr. Jeroen POBLOME başkanlığındaki 20 kişilik bir ekip tarafından 2014 yılı içerisinde yapılmak istenen arkeolojik yüzey araştırmasıda Bakanlığımızca uygun görülmüş söz konusu çalışmaya Bakanlık temsilcisi olarak Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Uzmanı Onur YILDIRIM görevlendirilmiştir. 1993 ve 1998 yılları arasında, Sagalassos toprakları içinde yeni ören yerleri tespit etmek amacı ile geniş kapsamlı yüzey araştırmaları yürütülmüş ve bu evrede, Sagalassos çevresindeki 1200 km²’lik alanda tarih öncesinden Osmanlı dönemine uzanan zaman dilimine ait 250 adet yeni ören yeri ve anıt keşfedilmiştir. Bölgede tarih boyunca iklim değişiklikleri, bitki örtüsü tarihi, antik dönemde ve günümüzde arazi kullanımı, hayvancılık, gıda ve beslenme alışkanlıkları da, ilgili bilim dalları tarafından araştırılmaktadır. 1999’dan itibaren Sagalassos’un merkezine yakın çevrenin detaylı olarak incelenmesinin antik kent hakkında önemli veriler sağlayacağı anlaşıldığından, yoğun yüzey araştırmaları başlatılmıştır. 2013 Yılında  da yüzey araştırmaları sürdürülmüş olup bu yılda devam edecektir. Yapılan yüzey araştırmaları  İlimizin önemini bir kez daha gözler önüne sergilemektedir.